Наші будні

Здавалося, що у вимушених через карантин умовах дистанційного навчання засвоєння матеріалу здобувачами вищої освіти традиційно побудоване лише за найбільш поширеною методикою – у вигляді лекцій та самостійного засвоєння матеріалу з електронних підручників. Проте з перших же дистанційних лабораторних робіт, що проходять на кафедрі фізики НУХТ, виявилося, що організація та проведення он-лайн лабораторних – цілком реальне завдання. І альтернативою виконання реальних лабораторних робіт стали відеоматеріали експериментальних дослідів, відзнятих у звичних для здобувачів умовах кафедральних лабораторій.

На даний час викладачами кафедри фізики за власною методикою відзнято вже чимало лабораторних. Кожний із  лекторів підбирає такий метод подання матеріалу, який буде найбільш оптимальним для сприйняття здобувачами їх потоків. При цьому відеоматеріали враховують специфіку різних спеціальностей. Є і зроблені універсальні відео з ходом проведення експериментів, а ось конкретні результати вимірювань для різних груп здобувачів дещо відрізняються (щоб аналітичну частину роботи вони виконували самостійно та навчилися опрацьовувати результати експериментальних досліджень).

На представлених світлинах завідувачка кафедри фізики Світлана Літвинчук та старший викладач Володимир Вишняк знімають поточну лабораторну роботу «Визначення коефіцієнта динамічної в’язкості різних харчових продуктів» для здобувачів І курсу. Інколи, за можливості, наші викладачі проводять он-лайн трансляції лабораторних робіт. При цьому додатково ще сворюють групи Viber та Telegram для більш активного спілкування та підвищення ефективності навчання здобувачів. З технічної точки зору дещо важче організувати трансляції лабораторних робіт наживо, але завдяки інтерактивності, залученню здобувачів до розв’язання експериментального завдання за допомогою технологій віддаленого доступу та особливого підходу до навчання такі роботи є вкрай необхідними, корисними та ефективними у навчальному процесі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *